IBOR Advies

Tree Motion Sensoren

De PICUS tree motion sensor is bedoeld voor een verdere inspectie aan de stabiliteit van een boom. Deze tool registreert de zwaaiende beweging in natuurlijk voorkomende wind door de kanteling te meten.

Het grote voordeel hierbij is dat de reactie van een boom direct wordt gemeten, inclusief alle omgevingsinvloeden. Een trekproef is door dit systeem niet zo snel meer nodig, dit is beter voor een boom.

Werking TMS

Wind veroorzaakt kantelen van de wortelplaat en het buigen van de boomstam. Met twee “Tree Motion Sensors” wordt deze buiging geregistreerd.

Tijdens een storm met windstoten hoger dan 45 km/h geven de sensoren een duidelijk beeld wat de maximale kracht is die de boom kan verdragen. De sensoren kunnen maximaal 3 weken blijven hangen, hierna moeten de batterijen worden opgeladen en de data worden uitgelezen. Het beste is dus om de TMS op te hangen op het moment dat de storm op komst is.

Gebruik van TMS

Tree motion sensoren kunnen gebruikt worden voor

  • – Bevestiging van stabiliteit
  • – Identificatie van bomen met afwijking
  • – Combinatie met trektest (TMS geeft een indicatie van de maximale krachten)
  • – Aanvulling op de Picus 3 tomograaf
  • – Bewaking van bomen in de buurt van constructieve werkzaamheden
  • – Lange termijn monitoring van bomen
Wat doet IBOR Advies

Buiten het installeren van de sensoren op het juiste moment, plaats en hoogte moet een hoop data geïnterpreteerd worden

Van de verrichten metingen werken wij een rapport uit waarbij de data gemakkelijk uit te lezen is in grafieken. Als voorbeeld onderstaand twee grafieken, een grafiek waarbij 5 bomen onderling worden vergeleken en een grafiek waarbij de resultaten geëxtrapoleerd zijn, zodat de maximale windbelasting kan worden benaderd.